07 49 90 480  /  info@posavc.si
visitposavje.com
Moto-trening

Moto trening

Dodatna znanja iz tehnike vožnje

Tečaj varne vožnje – MOTOTRENING je namenjen vsem voznikom motornih koles in koles z motorjem, ki imajo veljavno vozniško dovoljenje ustrezne AM ali A kategorije ter želijo pridobiti dodatna znanja iz tehnike vožnje in obvladovanja motornega kolesa ali koles z motorjem (skuterji) v različnih situacijah. 

Tečaj se izvaja v kombinaciji neposredne udeležbe v prometu (cestnI del) in izvajanja vaj na poligonu.

OSNOVNI Mototrening - MT I.

V osnovnem treningu se tečajniki seznanijo s tehničnimi osnovami in delovanjem fizikalnih zakonitosti pri vožnji motornih koles ali koles z motorjem, obnašanju vozila pri vožnji naravnost in vožnji v ovinku ter s tehniko pravilnega zaviranja v odvisnosti od zaviralnega sistema in pogojev za vožnjo. 

Vsebina programa:
 • priprava na vožnjo,
 • upravljanje in vodenje vozila,
 • zaviranje v sili,
 • zaviranje in izogibanje oviri,
 • vožnja pri zavijanju in prenos dinamičnih sil.
Cilj: Cilj usposabljanja je naučiti voznika, da upošteva fizikalne omejitve pri vožnji motornega kolesa in s tem zmanjšati možnost prometne nesreče zaradi nepoznavanja ali precenjevanja lastnih sposobnosti. Tečajnik se mora naučiti obvladovati motorno kolo oziroma kolo z motorjem v različnih situacijah.

Pridobljena znanja:
Tečajnik bo s praktičnimi preizkusi spoznal dejansko razmerje med hitrostjo in zavorno razdaljo v različnih okoliščinah (suha ali mokra podlaga). Naučil se bo ustreznega pravilnega upravljanja motornega kolesa in reagiranja v kritičnih situacijah ter pri nenadnem zaviranju.

Komu je tečaj namenjen?
Osnovni tečaj je namenjen mladim in manj izkušenim voznikom motornih koles, koles z motorjem in skuterjev.

NADALJEVALNI Mototrening - MT II.

V nadaljevalnem programu tečajniki utrdijo znanje iz osnovnega programa ter spoznajo možne reakcije vozila pri vožnji v zavojih ter razloge za takšno obnašanje. Program temelji na treningu ohranjanja ravnotežja med vožnjo, ohranjanja pravilne varnostne razdalje, izogibanju ovir ter tehnike zaviranja v različnih situacijah.

Vsebina programa:
 • slalomska vožnja,
 • pravilno ocenjevanje varnostne razdalje,
 • obvladovanje drsečega vozila pri vožnji na ravnih površinah in klancih,
 • pravilno zaviranje na različnih podlagah,
 • zaviranje in izogibanje oviri v neznano smer,
 • zaviranje v ovinku.
Cilj:
Cilj nadaljevalnega tečaja je nadgraditev osnovnih znanj vožnje motornega kolesa, koles z motorjem ali skuterja ter učenje ustreznega reagiranja v zahtevnejših situacijah v prometu.

Pridobljena znanja:
Pri nadaljevalnem tečaju je velik poudarek na praktičnih preizkusih, saj se tečajnik nauči varne vožnje, pomembnih tehnik zaviranja in vaj za ohranjanje ravnotežja, ki jih lahko s pridom uporabi tako pri običajni vožnji kot v kritičnih in nepredvidljivih situacijah v prometu.

Komu je tečaj namenjen?
Nadaljevalni tečaj je namenjen voznikom, ki imajo že nekoliko več izkušenj in želijo nadgraditi svoje osnovno znanje tehnik in pravil varne vožnje ter so že obiskovali osnovni tečaj varne vožnje z motornimi kolesi, kolesi z motorjem ali skuterji.

IZPOPOLNJEVALNI Mototrening - MT III.

Izpopolnjevalni tečaj z motornimi kolesi predstavlja nadgradnjo obstoječega znanja ter zagotavlja utrjevanje tistih vsebin, ki udeležencem v praksi predstavljajo največ težav in bi jih želeli dodatno natrenirati. Priporoča se predvsem voznikom motornih koles pred začetkom motoristične sezone.

Cilj:
Izpopolnjevalni tečaj temelji predvsem na intenzivni vadbi. Cilj izpopolnjevalnega tečaja je izpopolnjevanje reakcij voznika v neposrednih simulacijah različnih situacij iz prometa.

Pridobljena znanja: Pri izpopolnjevalnem tečaju je teoretični del skrčen na minimum, poudarek je na izvajanju praktičnih vaj. Motorist vadi že osvojene tehnike varne vožnje na različnih površinah in pri različnih hitrostih.

Komu je tečaj namenjen?
Izpopolnjevalni tečaj je namenjen izkušenim voznikom z dobrim osnovnim predznanjem in poznavanjem teorije, ki se zavedajo pomena utrjevanja znanja ter predhodne kvalitetne priprave na motoristično sezono.

Trajanje: Enodnevni tečaj pod vodstvom strokovno usposobljenega inštruktorja varne vožnje.
© 2023, Posavc d.o.o. | O piškotkih